JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Får ungdom, lavtlønte og deltidsarbeidere bedre pensjon? Nå er saken utsatt

Én million nordmenn som kan få bedre pensjon bør merke seg datoen: Tirsdag 29. januar avgir finanskomiteen på Stortinget innstilling i saken om tjenestepensjon fra første krone.
Denne mannen, Knut Arild Hareide, må overbevises om venstresiden skal få gjennom kravet om pensjon fra første krone.

Denne mannen, Knut Arild Hareide, må overbevises om venstresiden skal få gjennom kravet om pensjon fra første krone.

Håvard Sæbø

helge@lomedia.no

Høstens store kampsak for venstresiden og fagbevegelsen, pensjon fra første krone, var på sakskartet da Finanskomiteen møttes på Stortinget tirsdag. Som ventet ble det vedtatt å utsette innstillingen om representantforslaget fra Ap og SV om endring i pensjonen.

Opprinnelig skulle det avgis innstilling i denne saken senest 23. oktober.

Bakgrunnen er at behandlingen av dette forslaget kommer midt oppe i budsjettarbeidet, hvor opposisjonspartiene skal lage sine alternative budsjett. Samtidig er KrF midt oppe i en situasjon hvor det hersker usikkerhet om partiets plassering i det politiske landskapet.

Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Ap og Sp

Stor saksmengde

Spørsmålet er på forhånd diskutert uformelt blant Finanskomiteens medlemmer.

Etter det FriFagbevegelse erfarer, er det først og fremst den store saksmengden å forholde seg til for opposisjonen som er bakgrunnen for ønsket om utsettelse.

Pensjon fra første krone er en av høstens store kampsaker på Stortinget for Arbeiderpartiet og SV. En million lønnsmottakere vil kunne få glede av det.

KrF og Senterpartiet har ikke tatt stilling til forslaget, som deler Stortinget i to. Regjeringspartiene er mot, mens Ap, SV og Rødt går inn for forslaget.

– Vi må ha med oss KrF og Senterpartiet. Vi skal lytte til deres vurderinger, og være resultatorienterte for å få gjennomført så mye vi kan, har Jonas Gahr Støre sagt til FriFagbevegelse tidligere.

Formelt sett er det Ap-politikerne Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Rigmor Aasrud og Lise Christoffersen som sammen med SV-leder Audun Lysbakken og Karin Andersen som står bak forslaget.

Tajik vil ha med KrF – tror på flertall for pensjon fra første krone

Forslag fra regjeringen på høring

I forbindelse med meklingen mellom LO og NHO i lønnsoppgjøret for 2016 ble det enighet om å ta kontakt med statsministeren for å modernisere pensjonsordningene i privat sektor. En arbeidsgruppe ble nedsatt, som utredet om arbeidstakere bør få adgang til å opprette en egen pensjonskonto.

Arbeidsgruppen utredet i tillegg om arbeidstakere bør få pensjon også for arbeidsforhold med varighet kortere enn 12 måneder, om det bør gis medlemskap i pensjonsordninger for arbeidstakere under 20 år, og for arbeidstakere med stillingsbrøk under 20 prosent.

Arbeidsgruppen utredet også om arbeidstakere skal sikres pensjonsopptjening fra første krone gjennom å endre regelen om at arbeidsgiver ikke har plikt til å betale innskudd for inntekt under 1G.

Regjeringen har sendt ut på høring forslag om å innføre en individuell pensjonskonto, og å gi arbeidstakere med mindre enn 12 måneders arbeidsforhold rett til pensjon.

Forslagsstillerne stiller seg imidlertid kritisk til at regjeringen ikke samtidig sendte på høring de resterende forslag til endringer som arbeidsgruppen utredet.

Pølsemaker Bjørn (59) får ikke tjenestepensjon på store deler av lønna: – Det er rett og slett forkastelig

Gi de lavtlønte pensjon fra første krone, skriver ANB-redaktør Kjell Werner

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse